Wandelweekend "Friesche Wouden"

Terug
Tijdens dit weekend toonden wandelaars van NKBV-regio Noord ons hun Friesland.

Sinds enkele jaren vindt het wandelweekend, dat valt op of in de buurt van de langste dag (21 juni), plaats in Nederland. Ieder jaar doen we een andere provincie aan en na Groningen(2017), Overijssel(2019), Drenthe(2018) was in 2020 Friesland aan de beurt. Helaas gooide Corona roet in het eten en werd het pas 2021. De keuze was al gevallen om te gaan wandelen in de Friese Wouden en wel in de omgeving van Wolvega. We kozen als uitgangspunt ‘Mini camping Oldeholdpade” een rustige camping aan de rand van het gelijknamige dorp en nabij het natuurgebied ''De Lindevallei''.

Op vrijdag 18 juni zijn we, rond het middaguur, gestart in Nijetrijne met vijf wandelaars aan een pittige tocht door de Rottige Meente (tussen Wolvega en Kuinre). Het ongeplaveide pad (SBB) van ongeveer 16 km loopt door verrassend veengebied, langs moerasbos, water, vele vogels en bijzondere planten. Hier vind je een rust die je bijna nergens meer vindt. Gewoon het “rode plaatje” volgen en de route gaat vanzelf bijna. Het was heerlijk weer, wellicht iets te warm omdat we grotendeels in open veld liepen. Onderweg was er voldoende tijd om waterlelies, gedichten maar ook het verzetsmonument “de Bok” te aanschouwen. We moesten daarvoor even van de route af want we wilden het kunstwerk zien dat hier in groen verscholen moest zijn. Dit monument is gemaakt door een schoolklas om het verzet te eren dat hier in de tweede wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten . De startwandeling was echt een klapstuk en zeker een aanrader om het ook eens in de winter te wandelen.

Na deze bijzondere wandeling vertrokken we naar de camping alwaar enkele wandelaars al een tent hadden opgezet en de overige wandelaars zich installeerden in een blokhut. Voor de warm maaltijd werd gezorgd en na een korte verkenning van het dorp werd begonnen aan de verdiende nachtrust.

Zaterdag 19 juni werden we verwacht in Wijnjewoude, waar we werden opgevangen door Eli. Hij is een wandelaar van de afdeling Noord van de NKBV en had had een wandeling van ongeveer 20 km uitgezet in de omgeving van over èn langs de heide van Duurswoude. Duurswouderheide is het grootste heideveld in Friesland. Het ligt in het Oosten van Friesland en onderdeel van het gebied de Friese Wouden. Het ligt ten Westen van Bakkeveen vlakbij Wijnjewoude en is een heidegebied met veel mooie vennen en bossen aan beide kanten. De ijstijd heeft op de Duurswouderheide haar sporen achter gelaten. De dobben of pingo’s zijn hier mooie voorbeelden van. Eli wist ons hier de in en outs van te vertellen net als over veel andere kenmerken van dit gebied. Het hebben van een “plaatselijke gids” heeft zo zijn voordelen. De wandeling gaat langs de Freulevijver in 't Oude Bosch met de natuurlijke theekoepel. We lopen verder door het unieke natuurgebied "de Bakkeveense duinen" met zandverstuivingen, heide (met adder), bossen en vennen welke zorgen voor een grote afwisseling. Het wandelpad gaat van smalle zandpaadjes over de heide. Wederom een mooie dag, We bedanken Eli voor de mooie wandeling met een klein “Brabants, Van Gogh” presentje.

We gaan terug naar de camping en sluiten onze dag af met een hapje en drankje. De avondmaaltijd genieten we in het plaatselijke restaurant.

Zondag 20 juni, we staan al vroeg op, spullen inpakken en tegen 8.30 uur zitten we weer in de auto. We verzamelen ons om 9 uur in Donkerbroek. Dit keer is Gerard onze gids, ook hij is een actief lid van de NKBV Noord.

De wandeling voert langs de noordkant van Donkerbroek, met een doorkruising van de Duurswoudsterheide. De gevarieerde route voert langs boerderijen, zandpaden, heidelandschap en kleine meertjes en de Opsterlandse Compagnonsvaart weer terug naar Donkerbroek. We eindigen nu met een kop koffie bij eethuis "Stap es In", waar we nog even napraten over de gelopen route van ongeveer 16 km. Bij de auto bedanken we ook Gerard voor de mooie wandeling met een klein “Brabants, Van Gogh” presentje.

We nemen afscheid van elkaar en in 2022 staat de provincie Gelderland op de kalender en wel de Achterhoek omgeving Doetichem. We hopen elkaar daar te treffen. Wellicht spreekt dit ook andere wandelaars aan, zo ja dan zien we jullie graag.

Namens de “Organisatie”

Lieneke Hoonhorst-Groenewold

Friesland2021

De Rottige Meente Muizenplaag? Palingroken in De Rottige Meente Minicamping Oldeholtpade Freulevijver in 't Oude Bosch De Bakkeveense duinen klokkenstoel in Donkerbroek Duurswolderheide