Dagwandeling Mattenburg

Dagwandeling Mattenburg

Vindt plaats op

Graag nodigen wij jullie uit voor eerste dagwandeling van 2019 over het Landgoed Mattemburgh op zaterdag 12 januari 2019.

Tijdstip en plaats van verzamelen: 8:45 uur

Parkeerplaats Landgoed Mattemburgh

Beukendreef 2,

4631 SG Hoogerheide

Deelname: Gratis voor leden. Niet leden betalen € 3. Neem je NKBV pas mee. 

Aanmelden: Bij Frank van der Zande met een e-mailtje of per telefoon (06-48440963).

Route: De tocht is ongeveer 15 kilometer. Een groot deel van de tocht lopen we door bossen. Het terrein is afwisselend verhard en onverhard. Op de Woensdrechtse Heide lopen we door het mulle zand. Aan het einde van de route is er gelegenheid om iets te eten en te drinken in Orangerie Mattemburgh. Onderweg komen we nog langs Kaasboerderij de Zuidgeest.

Omgeving: Het landgoed Mattemburgh is een stijltuin aangelegd tussen 1843 en 1878 in opdracht van P.J. Cuypers, die van 1818-1827 burgemeester van Bergen op Zoom was. Het meest opvallend is waarschijnlijk de grote witte villa die de meesten wel eens gezien zullen hebben, rijdend over de A58 van Bergen op Zoom naar Hoogerheide. In 1970 verkocht de familie het landgoed aan Brabants Landschap.

Het deel ten oosten van de A58 is een bosreservaat, waar al sinds 1885 doelbewust geen ingrepen meer plaats vinden. Bomen vallen om en blijven liggen of sterven staande. In het bos liggen de vennen Meeven en Bloempjesven.

Op het landgoed ligt verder de enige buitendijkse boerderij van Nederland, het rijksmonument Hoeve Hildernisse. De hoeve is bijzonder fraai gelegen op de grens van de Brabantse Wal en het Markiezaatsgebied.