Dagwandeling Noord-Beveland

Dagwandeling Noord-Beveland

Vindt plaats op

Tussen Jacobahaven en jachthaven.

We sluiten het wandeljaar 2018 af met een wandeling op Noord-Beveland. We verkennen de Schotsman: een natuurgebied dat is ontstaan na het sluiten van de Veerse Dam. De wandeling heeft een lengte van plm 20 km (maar is in te korten).

Na de afsluiting (DeltaWerken) van de laatste dam (rond 1961) veranderde een groot schorrengebied met hier en daar wat duinvorming in een natuurterrein. Ook de recreatie-industrie heeft dit SBB-natuurgebied ontdekt. We vertrekken vanaf de parkeerplaats richting Jacobahaven: in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was de Jacobahaven een werkhaven voor de deltawerken.   Tegenwoordig is Seafarm, Seafood en Proeverij er gevestigd. Vervolgens passeren we twee grotere bungalowparken en duiken dan de natuur in (grotendeels onverhard en plaatselijk drassig). Via enkele polderwegen bereiken we Kamperland.  Kamperland was vroeger bekend als Campen en wordt al in 976 genoemd. Het moet een belangrijke plaats zijn geweest, want het huidige Veere op Walcheren werd vroeger Kampvere genoemd; de plaats vanwaar het veer naar Campen vertrok. Twee stormvloeden in de 16e eeuw, de Sint-Felixvloed op 5 november 1530 en de Allerheiligenvloed op 2 november 1532 teisterden Noord-Beveland, en hierbij verdween ook Campen in zee. Vanaf 1598 werd Noord-Beveland weer ingepolderd. Na de bedijking van de Heer-Janszpolder werd op de plaats van het oude Campen het huidige Kamperland aangelegd, als laatste van de wederopgebouwde Noord-Bevelandse plaatsen.

We passeren de jachthaven van Kamperland en lopen daarna, weer via de Schotsman (grotendeels onverhard en plaatselijk drassig) terug naar de parkeerplaats.

In de buurt van de parkeerplaats  zijn enkele gelegenheden om na afloop iets te nuttigen.

 

Datum: Zondag 16 december 2018

Tijdstip en plaats van verzamelen: 8:45 uur

Parkeerplaats (Parking Banjaardstrand)  net voorbij Amadore Hotel De Kamperduinen te Kamperland aan het eind van de Vredenhofweg, Kamperland. Als je vanaf de rotonde richting Parking Banjaardstrand rijdt, laat dan het park De Banjaard rechts liggen!!

Deelname: Gratis voor leden. Niet leden betalen € 3. Neem je NKBV pas mee. 

Aanmelden: Bij Henk Koster met een e-mailtje of per telefoon (06-22421940).