Binnenlandse excursie naar het aardbevingsgebied

Binnenlandse excursie naar het aardbevingsgebied

Van 23 tot 25 juni organiseerden we een wanding door het aardbevingsgebied. Niet om ons te vergapen aan ingestorte boerderijen maar om de omgeving te leren kennen. We verkenden het gebied ten noord-oosten van de stad Groningen en ten westen van Appingedam. 

We hebben overnacht op camping Ekenstein: een landgoedcamping waar erg veel vogels wonen.

Vrijdagavond zijn we door een eeuwenoud cultuurlandschap naar het dorpje Wirdum gelopen waar we heerlijk decadent hebben genoten van een voortreffelijk diner en uitleg kregen over doel van het afgraven van de wierden in Groningen.

De wandeling zaterdag liet ons kennismaken met de enorme ruimte in Groningerland, met wierden, kerken en prachtige boerderijen en verschillende wierdendorpen. De route leidde ons zo nu en dan over asfalt, maar we liepen ook over lanen, veldwegen, fiets- en voetwegen en hebben ontdekt dat het watertoerisme veel mogelijkheden biedt in die regio: bijna ieder dorp is over water te bereiken. We stalden onze auto's in Ten Boer en liepen via Stedum (door de NAM geplaatste lichte schoorstenen op veel huizen), Westeremden (bezoek aan twee kerken: de  kerk uit de 12e eeuw (met muurschilderingen) en een kerk die in de Amsterdamse School-stijl in de 20e eeuw is gebouwd), Zeerijp (bezoek aan de kerk waar alle stenen geschilderd bleken), 't Zandt , Lutje Rijp en Leermens terug naar Ekenstein. De totale afstand was plm 29 km. De afstand zondag was beduidend korter ( plm 16 km) zodat we op tijd weer naar het zuiden konden vertrekken. Zondag liepen we langs Eenum ( wierde van plm 2500 jaar oud) en Loppersum (prachtige huizen van gepensioneerde boeren) via Ten Post terug naar Ten Boer. De route op zondag ging voor het grootste deel over onverhard terrein.