Dagwandeling Kampina

Dagwandeling Kampina

Vandaag, zondag 9 juli, verzamelt onze club wandelliefhebbers zich voor een tocht over de Kampina, en dat heeft, zoals u aan de naam al kunt zien, niets met zuivel te maken. Dit verrassend afwisselende landschap is een natuurgebied vlakbij Boxtel, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het gebied kenmerkt zich door veel vennen, heidevelden en slingerende beken.

We verzamelen bij het station in Boxtel en lopen dan via de Kampina en langs de Oisterwijkse bossen en vennen naar het station in Oisterwijk.

Onderweg naar de Kampina passeren we tal van interessante zaken, zoals een enorm kruisbeeld aan de Kapelweg in Boxtel, de Mariakapel bij Roond – gewijd aan de Heilige Anna, moeder van Maria – en we steken de Kleine Aa over. Op de Kampina contrasteren grote dode bomen sterk met de blauwe lucht, altijd goed voor een mooie foto.

De weidsheid van het heidegebied doet niet onder voor het lege landschap in Groningen – althans, volgens Paul. Maar vooral de vele vennen trekken onze aandacht, zoals de Kromvennen waar een koe midden in staat om wat te drinken, het Klein Aderven, waar we het niet kunnen laten om even te pootjebaden, het Groot Goorven waar we in dode takken en bomen een raderboot menen te zien. Maar er zijn er nog veel en veel meer. Wat dat betreft is het de moeite waard om hier vaker naar terug te keren. De vennen liggen vol met witte waterlelies en gele plomp.

In het bos lopen we langs een afgeknapte berk met een enorme warrelknoest rond de stam. Waarschijnlijk is extra gewicht van de knoest de boom fataal geworden.

Naast de boom staat een informatiezuil over de wandelroute “Als stenen konden spreken”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich in hier in de bossen een munitiedepot van de Duitsers. Om te voorkomen dat de vrachtwagens wegzakten werden de paden verhard met het puin van het in 1940 platgebombardeerde Rotterdam.

Het laatst deel van de tocht door de Oisterwijkse vennen is duidelijk een recreatiegebied. In het begin kwamen we niet zo veel mensen tegen, maar hier is het – mede door het fantastische weer – een drukte van jewelste met wandelaars, hardlopers, fietsers, hondelaars en gezinnen op een vierpersoonsfiets.

In Oisterwijk bewonderen we de Voorste Stroom, die met enkele fraaie rotspartijen opgeleukt is en waar blauwgekleurde weidebeekjuffers rondfladderen. Een grote witte vis wordt door een van ons aangezien als een arm…

Wie er afgelopen zondag niet bij was, maar ook graag de route zou willen lopen kan de route hier vinden.

Frank van der Zande