Dagwandeling Zak van Zuid-Beveland

Dagwandeling Zak van Zuid-Beveland

Zaterdag 12 augustus verzamelden de deelnemers aan deze dagwandeling  (Lieneke en Hans, Lieneke en Paul, Piet, Marga en Henk) zich bij op de parkeerplaats bij de winderige en regenachtige veerhaven van Hoedekenskerke. 

Het eerste deel van deze rondwandeling van 20 km leidde voornamelijk over asfalt totdat we het Natuurgebied de Zwaakse Weel bereikten. Dat Zuid-Beveland een groots fruitteelt gebied is is ons nu wel duidelijk. Tijdens de wandeling langs de uitgestrekte zwarte bessen-plantages tussen Nisse en Overzande werd fanatiek gediscussieerd over de smaak van zwarte bessenbier. Dat het fruitgebied niet beperkt blijft tot de akkers bleek wel uit de overvloed langs de weg: er werd veel tijd besteed aan de controle van de smaak van de bramen (zeer bevredigend). Het weer klaarde in de loop van de ochtend wel op: het werd zelfs redelijk warm. De ontstaansgeschiedenis van Zuid-Beveland zie je overal in het landschap terug: de restanten de Zwake, ontstaan door overstromingen in de 11e en 12e eeuw zijn nog zeer gezichtsbepalend en verschillende Weelen getuigen van de strijd tegen het water.

Het tweede deel van de route, van Ovezande terug naar Hoedekenskerke, ging voornamelijk over onverharde paden, maar misschien zou het beter omschreven kunnen worden als rimboe: een hakmes zou wel van pas zijn gekomen. Een wandeling kortom die zeer geschikt was voor de wat meer uitdagingen zoekende wandelaar.

Ondanks de vertraging door het proeven van de bramen en de worsteling om door de rimboe heen te komen waren we mooi op tijd terug. Terug in Hoedekenskerke hebben we nog wat gedronken in een uitspanning op de dijk van waaruit we een mooi uitzicht hadden op het Verdronken land van Saeftinghe en een groep zonnende zeehonden op een zandplaat in de Westerschelde.

Liefhebbers die deze wandeling gemist hebben maar er toch nog eens willen gaan kijken, kunnen de route hier downloaden.