In het zicht van Engeland

In het zicht van Engeland

Vrijdag 19 mei verzamelden Victor, Gerwin, Piet, Marga en Henk zich iets verlaat bij het merkwaardige kerkje van Sangatte bij Calais om onder de leiding van Gerard een bivak-trektocht te maken langs de Opaalkust. 

Het goede Franse leven begon al op de parkeerplaats waar Victor direct rucola begon te oogsten voor op de boterham. De eerste etappe (6 km; van 19:30 uur tot 22 uur) onderlangs Cap Blanc-Nez was direct vrij spectaculair door het hoge water: een flink deel van de route bestond uit het klauteren over blokken waarbij je zo nu en dan even moest wachten op een rustig moment tussen twee golven. De rotswand zelf was bezaaid met talloze meeuwennesten. De meeuwen bleken het niet altijd eens met het feit dat we wel erg dichtbij kwamen. Dat het leven daar langs de kust vrij hard is, ook voor dieren, bleek uit de vondst van een dode zeehond en twee dode haaitjes waarvan de ene was leeggegeten en de andere op zijn kop onwrikbaar vastzat in het grind. Heel merkwaardig. De eerste bivakplek vonden we in het zicht van Cap Blanc-Nez vanwaar je met een verrekijker de straatlantaarns in Dover zo ongeveer kon tellen. Het bleef het hele weekend zo helder dat we continu de kust bij Dover in detail konden zien.

Zaterdag liepen we 21 km voorbij het knusse Wissant (koffie) en over de Cap Griz-Nez waar we ons verdiept hebben in het aantal aanwezige fortificaties: van Hendrik VIII tot de Duitse forten uit  WOII. Tussen Cap Griz-Nez en Audresselles zagen we meerdere zeehonden foerageren. Daarna werden we tijdens een alternatieve route getrakteerd op een serieuze afdaling waarna we op het strand leerden puntkokkels (schaalhorens) oogsten en konden enkele bikkels een zilte duik niet weerstaan. In Audresselles hebben we krabbepoten gekocht ( 1 kg voor € 6) en op een terras(bier, ijs, koffie) hebben we elkaars zonnebrand bewonderd: het hele weekend hadden we prachtig weer. Daarna werd het tijd voor de terugtocht. Door het binnenland liepen we in de richting van de GRP Le Tour du Boulonnais tot we een bivakplek vonden bij een bosje op een overhoekje midden in agrarisch gebied. Het diner 's avonds bevatte gastronomische hoogtepunten als ter plekke gekookte puntkokkels (met zand) en krabbepoten.

De wandeling zondag (19 km) liep vanaf Audingem langs de GRP via Wissant over de Cap Blanz-Nez terug naar de auto's in Sangatte. Het was zondag knap druk op de route: de Fransen huldigen blijkbaar nog steeds het uitgangspunt dat: un jour de sentier est huit jours de Santé. Om een uur of drie waren we terug bij onze auto's. We zien terug op een prachtig weekend door een prachtig landschap. De grote aantallen bunkers, de vergezichten op Engeland, de talloze veerboten en vooral de gezellige sfeer, het aangename gezelschap en de soepele leiding van Gerard zullen ons nog een poos bijblijven.

Henk Koster