Kraanvogels en een adder

Kraanvogels en een adder

Van 22 tot 24 juni verkenden we Zuid-Oost Drenthe. De deelnemers was beloofd dat ze een onbekend stuk Drenthe te zien zouden krijgen. Dat is gelukt. We hebben veel gezien dat we nooit eerder zagen.

Vrijdagavond verzamelden de meeste deelnemers zich op MiniCamping Fila-Delfia bij Schoonebeek. Een paradijsje waar ontbijt en diner voor ons klaargezet werden zodat we ons helemaal op het wandelen konden concentreren. En dat was nodig: zaterdag stond er een wandeling van 35 km op het programma en zondag 25 km. In de loop van zaterdag sloten zich nog twee deelnemers aan zodat we totaal met een groep van 8 personen waren.

Zaterdag liepen we met toestemming van SBB dwars door het hoogveengebied tegen de Duitse grens. Dit gebied, het Bargerveen, omvat de laatste resten levend hoogveen in Nederland. Na de ingreep van Staatsbosbeheer ziet het er geweldig maar soms ook apocalyptisch uit. Doordat de waterstand verhoogd is kun je hele percelen met stervende bomen zien omdat ze nu permanent met de voeten in het water staan.

Dit gebied is niet alleen behoorlijk ontoegankelijk, het kent ook een heel aparte flora en fauna. Orchideeën, blauwe kikkers, kraanvogels en adders. We mochten ook in kwetsbare gebieden komen en daar zagen we al vrij snel een paartje kraanvogels. Nadat ik vertelde dat ik had gelezen dat er in het gebied veel honden door adders werden gebeten schrok voorloper Willem op toen hij bijna op een adder ging staan. Verder hebben we orchideeën gezien maar we moesten ons wat blauw betreft tevreden stellen met libellen. 

Als je de route bekijkt die we zaterdag gelopen hebben dan lijkt het net of we hebben gezwommen maar de paden waren op de meeste plaatsen droog hoewel we wel ongeveer op waterhoogte liepen.

Hoewel het zaterdag prachtig wandelweer was (zonnetje, niet te warm) hebben we de hele dag geen andere wandelaars gezien. Wel wordt er in het gebied gefietst: SBB heeft fietssnelwegen aangelegd. Het Bergerveld vormt samen met enkele Duitse natuurgebieden het Natu(u)rpark Moor-Veenland (zie: https://nl.naturpark-moor.eu )  

Na de maaltijd bestond het avondprogramma onder andere uit een introductie yoga.

Zondag hebben we de auto's geparkeerd in Schoonebeek en hebben we de impact van de oliewinning op de agrarische omgeving bestudeerd. In Nederland staan geen werkende ja-knikkers meer, in Duitsland nog volop.

De route liep door het oliewinningsgebied naar de Vecht waarlangs we naar Emlichheim zijn gelopen. We hebben geconstateerd dat je je daar prima met Nederlands kunt redden. 

Het waren een paar prachtige wandeldagen.