Activiteiten overzicht

Bergsport / Wandelen

Bereid je optimaal voor op jouw vakantie en ga mee op bergsportactiviteit met de regio. Ga je mee op wandeldag, meerdaagse tocht, bivak of alpiene week? Als je op de hoogte wilt blijven van onze regio-wandel-activiteiten, dan kun je je opgeven voor de wandelwhattsappgroep (klik hier).

Bergsportactiviteiten en Wandelen

Bivak

Altijd al eens een winter-bivaktocht in de Ardennen of Eifel willen maken? Deze bivaktocht is een tweedaagse wandel/trektocht met volle bepakking over een totale afstand van plm 50 km met overnachtingen in de natuur. We vertrekken vrijdagavond en eindigen zondagmiddag.
Zoek deze activiteit op in de agenda

We lopen in de heuvelachtige Ardennen of Eifel over grotendeels onverharde paden en wegen met af en toe een doorsteek door het terrein. Omdat we onderweg bijna niets tegen komen is het belangrijk om eten en drinken(water!) voor onderweg mee te nemen zodat we zelf ons potje voor de warme maaltijd kunnen koken. Omdat we in de winter lopen is verlichting een must!

Overnachten doen we in de natuur, waarbij we gebruik maken van een bivakzak, tarp, tent of een stuk plastic tegen de regen. Het bivakweekend gaat ongeacht de weersomstandigheden (regen, sneeuw of strenge vorst) altijd door. Hou dan ook rekening met deze weersomstandigheden. Het doel van de tocht is om materiaal, conditie en oriëntatie in het terrein te testen en trainen.

De bivaktocht is bovenal een gezellig wandelweekend in de vrije natuur om te genieten van de omgeving.

Wandeldagen

De wandelcommissie organiseert jaarlijks zowel dagwandelingen als wandelweekenden. De dagwandelingen zijn meestal rond 20 km en starten om 08:45 uur. We proberen rond 14 uur in een café de wandeling met een drankje af te sluiten. Voor NKBV-leden is de deelname gratis; niet-leden betalen € 3. Het drankje is wel voor eigen rekening. Neem je NKBV-pas mee.

 

Zoek deze activiteit op in de agenda
De route wordt uitgezet door leden van de wandelcommissie. Daarbij wordt gezocht naar de wat meer uitdagende routes. Tijdens het wandelen wordt er veel gekletst en overlegd over ondernomen of nog te ondernemen tochten. Loop ook eens met ons mee om je nieuwe schoenen uit te testen, te werken aan je conditie, advies te vragen over een vakantiegebied of om het natuurgebied te leren kennen waar we doorheen lopen.

Meerdaagse wandelingen

De wandelcommissie organiseert jaarlijks ook meerdere wandelweekenden. Deze zijn meestal niet naast de deur zodat het vaak wenselijk is al op vrijdagmiddag of -avond aan te reizen. Meestal wordt er een overnachtingsgelegenheid gezocht van waaruit we een aantal dagen gaan lopen. (Dit geldt natuurlijk niet voor de bivaktochten)

Zoek deze activiteit op in de agenda

Na aankomst bij de verblijfsaccommodatie gaan we ergens wat eten en kletsen weer eens bij. Zaterdagmorgen maken we na het ontbijt een stevige tocht (25 à 30 km); die dag sluiten we af met een gezellige maaltijd. Zondag kijken we hoeveel animo er nog is: in principe staat er dan nog een wandeling van plm 20 km op het programma waarna we in de loop van de middag, na het afsluitende drankje, weer huiswaarts gaan.

De wandelcommissie organiseert verschillende wandelweekenden:

- een Ardennentocht (meestal in de herfst)

- een provincieverkenning (rond de langste dag in steeds een andere provincie van Nederland)

- een excursie: soms is dit een dagactiviteit, soms een weekendactiviteit. In 2021 hebben we in september een wadlooptocht geregeld naar Schiermonnikoog met het wadloopcentrum in Pieterburen (Schiermonnikoog XXXL)

 

Voorwaarden

Voor NKBV-leden is deelname aan een wandelweekend gratis; niet-leden betalen € 15. Aan deelname aan een exursie zijn WEL kosten verbonden! De reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Verder loop je mee op eigen risico! Zorg dus voor een goede (bergsport)verzekering.